Een tussenjaar na je studie is een ervaring die veel voordelen biedt, van persoonlijke ontwikkeling tot betere carrière vooruitzichten. Financiële zorgen vormen echter vaak een belemmering om aan deze reis te beginnen. We willen je een overzicht geven van hoe je de kosten van een tussenjaar kunt minimaliseren en tegelijkertijd de ervaring kunt maximaliseren.
Het plannen van je tussenjaar: Budgettering en financiële voorbereiding
Het plannen van je tussenjaar is de sleutel tot een succesvol, budgetvriendelijk tussenjaar. Begin met het opstellen van een duidelijk budget. Denk aan alle mogelijke uitgaven, zoals reiskosten, accommodatie, eten, verzekeringen en activiteiten. Doe onderzoek en maak een overzicht van de gemiddelde kosten voor elke categorie. Gebruik deze informatie om een realistisch budget op te stellen.
Kies een tussenjaar dat bij je budget past
Een tussenjaar betekent niet dat je geen inkomen hebt. Als je een verstandige keuze maakt, kun je een geweldige tijd in het buitenland hebben zonder je portemonnee helemaal leeg te trekken. In dit artikel gaan we dieper in op de verschillende opties voor een tussenjaar die je zou kunnen overwegen. Als je eenmaal je budget hebt vastgesteld, een optie hebt gekozen en al een locatie hebt bepaald voor je verblijf in het buitenland, is het tijd om te kijken hoe je dat verblijf zo leuk, spannend EN betaalbaar mogelijk kunt maken.
Als je ervoor kiest dat werken in het buitenland de beste optie voor je is, dan zijn wij precies wat je zoekt! Wij helpen je een baan te vinden die je de levensstijl en de extra’s biedt waar je op hoopte bij een leven in het buitenland, natuurlijk helemaal gratis, want we willen ook dat je geld bespaart!
Betaalbare reisopties
Reizen kan een van de grootste uitgavenposten zijn tijdens een tussenjaar. Maar met zorgvuldige planning en flexibiliteit kun je de reiskosten flink verminderen. En dan bedoelen we niet alleen je eerste vlucht naar de bestemming, maar ook je reisplannen tussendoor.
- Reis buiten de piekperiodes: Reizen buiten de piekperiodes kan je geld besparen. Vluchten en accommodaties zijn over het algemeen goedkoper en populaire toeristische plekken zijn minder druk.
- Budgetmaatschappijen en alternatieven: Overweeg budgetmaatschappijen voor je vluchten zoals Ryanair of de Spaanse luchtvaartmaatschappij Vueling. Websites zoals Trip.com of Skyscanner kunnen je helpen vluchten te vergelijken en de goedkoopste optie te vinden. Ze bieden lagere tarieven dan full-service luchtvaartmaatschappijen. Bekijk daarnaast alternatieve vervoersmethoden zoals bussen of treinen, die voordeliger kunnen zijn voor kortere afstanden. Met de Eurail Student Pass kun je onbeperkt reizen op het uitgebreide Eurail-netwerk, dat 33 landen beslaat en toegang biedt tot meer dan 40.000 bestemmingen. Met deze pas kun je in- en uitstappen en in je eigen tempo meerdere steden en regio’s verkennen.
- Vrijwilligers- en werkuitwisselingsprogramma’s: Deelnemen aan vrijwilligers- en werkuitwisselingsprogramma’s kan gratis of gesubsidieerde accommodatie en maaltijden opleveren in ruil voor je tijd en vaardigheden. Websites zoals Workaway, WWOOF en HelpX bieden wereldwijd talloze mogelijkheden.
- Werken in het buitenland: Als je kiest voor werken in het buitenland als beste optie om geld te verdienen en te besparen, houd dan je ogen open voor vacatures die ook relocatiepakketten aanbieden of je eerste vliegticket financieren. Veel van de functies die wij aanbieden bij Blu Selection bieden dit bijvoorbeeld. Neem dus snel een kijkje!
Dagelijkse uitgaven in de gaten houden
De dagelijkse uitgaven in de gaten houden is belangrijk om binnen je budget te blijven tijdens je tussenjaar.
Zelf koken
We weten dat je de plaatselijke keuken wilt verkennen en de stad en cultuur wilt leren kennen, maar uit eten gaan kan duur zijn. Bespaar geld door te winkelen op lokale markten en samen met vrienden te koken om zo leuke ervaringen op te doen. Dit geeft je ook de kans om de lokale keuken uit te proberen.
Vergeet je studenten- en jongerenkortingen niet
Veel plaatsen of diensten (zoals het openbaar vervoer) bieden kortingen voor studenten en jonge reizigers. Neem je studentenkaart of jongerenreiskaart mee en informeer naar kortingen bij musea, vervoersdiensten en attracties.
De Europese Jongerenkaart is een essentieel reismiddel voor jonge reizigers die Europa op een budgetvriendelijke manier willen verkennen. Deze kaart is bedoeld voor mensen tot 30 jaar en biedt een reeks kortingen en voordelen in 36 landen. Als je weet hoe je de EYC effectief kunt gebruiken, kun je veel voordeel halen uit je tussenjaar en je reizen betaalbaarder en toegankelijker maken.
Gratis en goedkope activiteiten
Doe onderzoek naar gratis of goedkope activiteiten op je bestemming. Veel steden bieden gratis wandeltochten, openbare parken en culturele evenementen die entertainment bieden zonder dat je veel geld hoeft uit te geven. Door je aan te sluiten bij lokale Erasmus- of internationale groepen op WhatsApp en Facebook kun je activiteiten tegen een redelijke prijs vinden. Als je de Erasmuskaart koopt, zijn de kosten van excursies nog lager en maak je misschien nieuwe vrienden gaandeweg.
Gezondheids- en reisverzekering
Een verzekering is een cruciaal onderdeel van je gap year planning. Het lijkt misschien een extra uitgave, maar het kan je behoeden voor grote financiële lasten in geval van nood.
Als je ervoor kiest om in het buitenland te werken met een lokaal contract, wordt je meestal gedekt door de openbare ziektekostenverzekering en sommige bedrijven bieden je zelfs een particuliere verzekering als voordeel, dus houd je ogen open tijdens het zoeken naar een baan, want hiermee kun je wat maandelijkse kosten besparen.
Gebruik al je bronnen
Als je naar het buitenland gaat, informeer je dan over alle ondersteuningsmogelijkheden. Het Erasmus+ programma is een geweldige optie voor veel studenten die stage lopen in het buitenland of hun studie pauzeren voor een tussenjaar. Je kunt zelfs tot 12 maanden na je afstuderen gebruikmaken van het programma!
Als je in het buitenland werkt, informeer dan hoe je belastingaangifte in je thuisland moet doen. Misschien krijg je geld terug voor de tijd die je in het buitenland hebt doorgebracht.
Sommige landen zoals Duitsland hebben kinderbijslag (“Kindergeld”) die jij of je ouders kunnen blijven ontvangen, zelfs als je naar het buitenland gaat. Zorg er wel voor dat jij en je ouders weten welke documenten je nodig hebt.
Maar vooral: Geniet van je tijd in het buitenland
Aan het eind van de dag is het zeker belangrijk om op je financiën te letten en redelijke reisbeslissingen te nemen, maar het allerbelangrijkste is dat je geniet van je tijd, anders is hoe “weinig” geld je ook uitgeeft, het niet waard.
Onze suggestie is om je tussenjaar te combineren met een baan in het buitenland, zo verdien je je brood en krijg je de kans om een geweldige levensstijl in het buitenland te ervaren.