Hey daar, allemaal! Als je erover nadenkt om in 2024 in Griekenland te gaan werken, ben je bij ons aan het juiste adres! We hebben alle belangrijke weetjes over het werk in Griekenland voor je van 9 tot 5 en daarbuiten. Laten we er meteen induiken!
De 9-tot-5 in Griekenland
Laten we het eens hebben over werktijden. In Griekenland is de standaard werkweek meestal 40 uur, verdeeld over vijf dagen. Je brengt acht uur per dag door met je werk, maar wees niet bang, je krijgt twee vrije dagen om van het leven buiten kantoor te genieten – de goede oude weekenden, zaterdag en zondag. Tijd om spannende plannen te maken!
Extra overwerk
Zin in de balans tussen werk en privé? Griekenland helpt je! Je mag maximaal acht uur per week extra werken. Voor extra uren moet je baas en jijzelf (natuurlijk!) toestemming geven voordat je die extra inspanning gaat leveren. Vergeet jezelf niet te trakteren op een kop koffie of twee tijdens die overuren!
Arbeidscontracten – alles draait om opties
Op het gebied van arbeidscontracten heeft Griekenland een uitgebreid aanbod.
- Allereerst zijn er de contracten voor onbepaalde tijd. Deze juweeltjes geven je de baanzekerheid zonder einddatum waar je naar op zoek was.
- Dan zijn er de contracten voor bepaalde tijd, die voor een bepaalde periode gelden of tot een bepaald project is afgerond.
- Wil je wat flexibiliteit? Deeltijdcontracten zijn er voor jou! Je werkt minder uren en je rechten blijven beschermd.
Kies je contract zoals je je favoriete ijssmaak kiest!
Kom tot rust met verlofrechten
Hé, we weten dat je van je vrije tijd houdt, dus laten we het eens hebben over verlofrechten! Je krijgt die broodnodige pauze met betaalde vakantie – meestal zo’n 20 tot 25 dagen, afhankelijk van hoe lang je al in dienst bent. Voel je je een beetje ziek? Geen zorgen! Je bent gedekt door ziekteverzuim, zodat je weer op de been kunt komen zonder je zorgen te hoeven maken over je werk. Als je binnen 48 uur een medisch certificaat indient, heb je recht op betaald ziekteverlof.
En hey, kersverse ouders, we zijn jullie niet vergeten! “Zwangerschaps- en vaderschapsverlof zijn er om je te ondersteunen tijdens die mooie gezinsmomenten. Als aanstaande moeder heb je recht op 119 kalenderdagen zwangerschapsverlof en 14 dagen vaderschapsverlof. Bovendien heeft elke ouder recht op 4 maanden ouderschapsverlof totdat het kind 8 jaar oud is.
Vakantie – omdat feesten belangrijk zijn!
Feestelijk plezier in Griekenland is een must! Het land houdt van zijn feestdagen, en jij geniet er met volle teugen van! Favorieten zoals Kerstmis, Nieuwjaarsdag en Pasen wachten op je. Ontspan, verwen en maak blijvende herinneringen met je geliefden. Feestdagen die in het weekend vallen gaan normaal gesproken verloren, dus plan daar rekening mee!
Het niet-zo-leuke deel: Beëindiging en ontslag
Oké, laten we het hebben over de olifant in de kamer. Soms gaat het niet goed en moet je je baan opzeggen. Beëindiging kan om verschillende redenen gebeuren, zoals ontslag, wangedrag of het aflopen van een contract voor bepaalde tijd. Laten we eens kijken naar je opzegtermijn: als er een collectieve arbeidsovereenkomst is, kan die eigen regels hebben voor opzegtermijnen. Als die afwijken van de standaardregels, moeten jij en je baas je daaraan houden. Voor de rest hangt de opzegtermijn in Griekenland af van hoe lang je al in dienst bent en waarom je ontslag eindigt. Het eerste jaar wordt beschouwd als proeftijd, dus is er geen opzegtermijn nodig om een contract te beëindigen. Als je 1 tot 2 jaar een topper bent geweest, krijg je een maand van tevoren bericht. Als je 3 tot 5 jaar in dienst bent, krijg je 2 maanden, enzovoort.
Maar er is misschien een lichtpuntje! Je kunt in aanmerking komen voor een ontslagvergoeding om de overgang te verzachten. Zodra je een jaar in dienst bent, krijg je wat extraatjes:
- 1 tot 4 jaar werk levert je 2 brutosalarissen op.
- Als je 4 tot 6 jaar werkt, verdien je 3 brutosalarissen.
- Als je het 6 tot 8 jaar volhoudt, verdien je 4 brutosalarissen.
Welk visum heb ik nodig in Griekenland?
Goed, laten we het hebben over “VISA” – het magische ticket waarmee je kunt werken en de omgeving kunt verkennen in Griekenland. Als je een niet-EU-superster bent die hier langer dan 90 dagen wil werken, heb je een visum type D nodig voordat je op het vliegtuig stapt.
Eenmaal geland in Griekenland moet je nog wat meer papierwerk doen. Ga binnen 30 dagen na aankomst naar het plaatselijke gemeentekantoor of politiebureau om een verblijfs-/werkvergunning aan te vragen. Deze vergunning is meestal een jaar geldig, maar voordat hij verloopt, moet je hem minstens 60 dagen van tevoren laten verlengen.
Zakelijke bezoekers, luister goed! Als je hier bent om deals te sluiten, heb je waarschijnlijk de lokale versie van het Schengen C-visum nodig – tenzij je bent vrijgesteld van visumplicht, geluksvogel! In het Schengengebied mag je maximaal 90 dagen binnen een periode van 180 dagen blijven. Houd daar rekening mee bij het plannen van je zakelijke rendez-vous. De Griekse autoriteiten zullen de exacte duur van je verblijf geval per geval bepalen.
Werken op afstand in Griekenland
Laten we nu eens wat dieper ingaan op de details van werken op afstand – de moderne manier om te werken vanuit je eigen huis. Als je baan je toestaat om op afstand te werken, kun je rekenen op een aantal leuke voordelen:
Ten eerste zijn werkgevers wettelijk verplicht om je de kosten voor thuiswerk te vergoeden bovenop je normale salaris. Cha-ching!
Je krijgt een minimale maandelijkse vergoeding van 13 euro netto voor het gebruik van je huis als kantoor.
Er is een extra 10 euro netto voor communicatiekosten, maar dat geldt niet als je baas al de rekening betaalt voor je telefoon en internet.
Moet je je apparatuur onderhouden? Geen zorgen, ook daar krijg je minimaal 5 euro netto voor, maar alleen als je werkgever de apparatuur niet heeft verstrekt.
Samenvattend
Goed, dat was het dan – je gids over werkdagen in Griekenland, arbeidscontracten, verlofrechten en visa. Nu ben je helemaal klaar om de Griekse arbeidsmarkt in 2024 te veroveren. Ga eropuit, verken, werk en haal het beste uit je Griekse avontuur! Opa!